Aikido training
Aikido training

Wat is aikido?

Aikido is een Japanse vreedzame krijgskunst. Ai ki do betekent, vrij vertaald:

‘de weg (do) naar het harmoniseren (ai) van de eigen energie met de universele levenskracht (ki)’.

Het uitgangspunt van aikido is om agressie onder controle te brengen, niet om haar te vernietigen. Het belangrijkste kenmerk ervan is dat men de aanvalskracht en energie van de tegenstander gebruikt om een aanval te neutraliseren. Deze wordt niet geblokkeerd maar omgebogen en overgenomen, om in harmonie te komen met de tegenstander.

Waarom aikido?

  • Aikido is een rijke ‘sport’, zowel voor je lichaam als geest:
  • je traint uithoudingsvermogen en souplesse;
  • je ontwikkelt zelfvertrouwen en weerbaarheid;
  • je leert bewegen en werken in balans, vanuit je centrum;
  • je traint mentale bewustwording van je omgeving;
  • je oefent ademhaling en concentratie;

kortom, een zeer uitgebreide bewegingskunst die je je leven lang kunt beoefenen.

Aikido onderscheidt zich van vechtsporten doordat het geen competitievorm kent: men gaat niet uit van de beste of de sterkste. De technieken vragen weinig lichamelijke kracht, hierdoor is aikido geschikt voor man en vrouw, jong en oud en kan door iedereen op zijn eigen niveau beoefend worden.

Waar komt aikido vandaan?

De grondslag en ontwikkeling van aikido zijn gelegd door Morihei Ueshiba (1883-1969), ook wel O-Sensei genoemd, dat 'grote meester' betekent. Hij heeft zijn vroege leven gewijd aan het bestuderen van de krijgskunsten, zo’n vijftig in totaal. Gaandeweg werd hij er van bewust dat deze ‘martial arts’ niet enkel een fysiek doel moesten dienen maar tevens moesten leiden tot een mens die in harmonie leeft met zijn naaste medemens en omgeving.

Het aikido wat op deze grondslagen berust wordt vanaf 1925 onderwezen door Ueshiba en zijn directe leerlingen. Deze directe leerlingen (uchi-deshi) die bij hem geleerd en gewoond hebben, geven over de gehele wereld les, onder andere ook in Nederland.

Aikidostijlen?

Aikido kent verschillende stijlen. Bij budoclub Hajime beoefenen we Aikikai-Aikido. Wij zijn aangesloten bij de Judo Bond Nederland, afdeling Aikido.

Hoe ziet een training eruit?

Binnen aikido wordt in een ontspannen sfeer getraind. Beginners en gevorderden oefenen door elkaar, zoals gebruikelijk is in deze tak van budo.

Een training begint met een warming-up met ademhalen, stretchen en valbreken. Daarna wordt er geoefend in duo’s, waarbij je steeds wisselt van partner. Er worden technieken geoefend zonder, maar ook met gebruik van huoten oefenwapens. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de bokken (houten zwaard), jo (stok) en tanto (houten mes).

Tijdens het beoefenen van aikido draagt de aikidoka een Japans trainingspak vergelijkbaar met het judopak, bestaand uit een witte jas, dichtgeknoopt met een band (obi) en broek. Wanneer de leerling meer gevorderd is, wordt ook de hakama (een zwarte of donkerblauwe Japanse broekrok) gedragen.

Dojo-etiquette?

Een belangrijk aspect in budo is de aandacht voor reiho: etiquette. In een dojo (de plek waar je aikido of andere budosporten beoefent) gelden bepaalde etiquette, als uiting van respect voor elkaar. Zo begin je bijvoorbeeld de les met in seiza (geknield zitten) groeten van de leraar, en zo wordt de les ook weer afgesloten. Een andere vorm is dat je elkaar groet en bedankt voor en na het oefenen.